bio_header_widepsd

 

Jeanette Köhn – Sopran

Jeanette Köhn är en av Sveriges mest mångsidiga sångerskor. Hon är sedan länge en etablerad konsert-och opera-sångerska med engagemang världen över.

Jeanette medverkar på skivan ”Live”, med musik av Karin Rehnqvist, som vann Grammis för bästa klassiska album 2014.

Jeanette medverkar på det nyutkomna albumet Lukaspassionen med musik av Rolf Martinsson och med text av Göran Greider. Dirigent Gustaf Sjökvist.

Succéen i Tyskland med julskivan ”Christmas with my friends” fortsätter. I december spelade de in skiva nr fem.

Jeanette är även en flitigt anlitad solist vid de allra högtidligaste av tillfällen.

Jeanette var solist vid det Kungliga bröllopet mellan H.K.H. Kronprinsessan Victoria och Herr Daniel Westling den 19 juni 2010 i Storkyrkan, Stockholm.

Hon har även medverkat på Nobelprisbanketten, Astrid Lindgrens begravning, Anna Linds Minneshögtid, Minneshögtid för Tsunamikatastrofens offer, Riksdagens öppnande vid tre tillfällen, samt vid Kung Carl XVI Gustavs 60-årsfirande i Rikssalen, samtliga direktsända av SVT.

Guldmask-belönad för sin rolltolkning som Roxanne på Oscarsteatern i Stockholm.

Känd för sina huvudroller i Cosi fan Tutte, Il Re Pastore, Trollflöjten och Euridice vid Drottningholms Slottsteater.

Hyllad för sin medverkan i Povel Ramels revyer Knäpp igen och Kolla Klotet samt för sina insatser i musikalerna Cyrano, Les Miserables, och Sommarnattens leende.

Bland hennes utmärkelser finns vid sidan av Guldmasken även de prestigefyllda Jenny Lind- och Christina Nilsson- stipendierna samt Kungliga Musikaliska Akademiens stora utlandsstipendie. 2004 erhöll Jeanette Stockholms Stads Kulturstipendium.

Jeanette har sångpedagogexamen från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Hon har även studerat sång utomlands bl. a för Geoffrey Parsons i London och Warren Jones i New York.

Förutom mångfaldiga TV och radio-inspelningar medverkar Jeanette som solist på ett fyrtital CD-inspelningar, varav tre egna skivor där prisbelönta ”Arkipelag” med Nordiska Romanser möttes av översvallande recensioner och utsågs av Svd som en av de tre bästa klassiska utgåvorna 2001.

Med produktionen ”New eyes on Baroque” deltog gruppen 2007 i den årliga Bachfestivalen i Leipzig vid en stor utomhuskonsert. Produktionen fick ett fantastiskt mottagande och resulterade i konserter vid bl.a. Sommarfestivalen i Wiesbaden 2008.

New eyes on Baroque har gjort två långa turnéer och medverkat vid flertalet musikfestivaler runt om i Tyskland. Sommaren 2009 medverkade de vid en stor utomhuskonsert på Capri.
De har bjudits in till Berwaldhallen, tre utsålda konserter, för ett samarbete med Radiokören. Detta lyckade samarbete ledde till den kritikerrosade skivan ”Jeanette Köhn & Swedish Radio Choir New eyes on Baroque” (Act/Naxos).

New eyes on baroque har dessutom gjort flertalet konserter runt om i Sverige, bl.a. i Göteborgs konserthus, Luleå konserthus och Västerås Domkyrka. De invigde även konsthallen Artipelags stora konsertscen.
I ensemblen ingår förutom Jeanette Köhn och Nils Landgren, även Jonas Knutsson sopran-/bariton-sax, Johan Norberg, gitarr samt Eva Kruse, kontrabas. New eyes on Baroque turnerar i såväl Sverige som i Tyskland under hösten 2015.

Idel lovord för Jeanette Köhns nya cd i såväl Sverige som i Tyskland och England.

DN jan. 2013

En kammarmusikalisk sensibilitet bortom genre gränserna.

Betyg 5 i SvD feb. 2103

Jeanette Köhns varma och lyriska sopran kan påminna om Victoria de los Angeles.

Sveriges Radio P2 CD-revyn 4 Radioapparater. feb. 2013.

Tidningen Stereo (D) december 2013, 4 Stjärnor

Jeanette Köhns varma, naturliga sopran binder underbart samman med Jonas Knutssons lyriska saxofonspel och Nils Landgrens trombons mjuka timbre.

Jazzwise (UK) februari 2014

Jeanette Köhn’s underbart naturliga och uttrycksfulla sopranstämma smälter vackert samman med Radiokören under ledning av Gustaf Sjökvist.

I november 2014 utkom den 4:e skivan av ”Christmas with my friends” där Jeanette medverkar med bl.a. Nils Landgren. Alla fyra julskivorna har sålt Guld och platina och har erhållit fina utmärkelser i Tyskland. I december 2015 spelar de in den femte julskivan.

Julen 2006, 2008, 2009, 2010, 2012, 2014, 2015 medverkade Jeanette i Nils Landgrens bejublade och kritikerrosade julturné  ”Christmas with my friends” i Tyskland och i Sverige. De har spelat in fyra julskivor som alla har sålt platina och guld. December 2015 spelar de in sin femte julskiva.

Jeanette medverkade tillsammans med Kungliga Filharmonikerna hösten år 2008 även i den CD-produktion, vilken H.M. Konung Carl XVI Gustaf sammansatte i form av en konsert och skivinspelning. (Spelades även in för SVT.

Tillsammans med Miriam Treichl och Katija Dragojevic producerade och medverkade Jeanette sommaren 2007 i publik- och pressuccén ”Vildvuxet” på Rosendals Trädgårdar. På grund av det stora publiktrycket hade föreställningen nypremiär sommaren 2008, nu på Kulturhusets Takterrass.

Sommaren 2007 och sommaren 2008 medverkade Jeanette i den likaså framgångsrika och kritikerrosade föreställningen ”I krig och fred med Monteverdi” på Confidencen.

Under hösten 2008 och våren 2009 medverkade Jeanette i föreställningen ”Laterna Magica”; en multimedia-produktion som bygger på den musik som Ingmar Bergman använde sig av i sina filmer. Turné i Sverige. I juli 2009 öppnade de ” the Music-Gardens Festival i Warszawa.

Under hösten 2008 medverkade Jeanette även i Läkarmissionens stora Julkonsert i Globen med Kjell Lönnå och 3000 körsångare. En gala som sändes i såväl TV som radio och gavs ut på CD.

Jeanette sjöng rollen som evangelisten i det nyskrivna verket ”En svensk Markuspassion” av Fredrik Sixten. Uruppförandet ägde rum i april 2004. I februari 2008 utkom den på CD (Caprice). ”Här är Jeanette Köhn absolut glänsande i kraft och skönhet.” (DN 26/2 2008)

I mars 2009 medverkade Jeanette i den årliga Kurt Weill-festivalen i Dessau, med Nils Landgren och Anhaltische Philharmonie. Ett bejublat program.

2001 gjorde Jeanette en konsert i Lincoln Center, New York , med musik av Villa-Lobos.

Under 15 års tid har hon återkommande blivit inbjuden att göra konserter runt om i Italien, bl.a med Bari Symfoniorkester, Cerignola Kammarorkester, samt med olika italienska framstående pianister och dirigenter. 2005 medverkade hon vid den stora banketten i samband med den årliga Maskeradbalen i Venedig.

Tillsammans med gitarristen Mats Bergström och basisten Teddy Walter har Jeanette gjort ett flertal bejublade turnéer i Sverige samt i Frankrike. Trio T.G.T.T. medverkade bl a vid Riksdagens öppnande (även sänt av SVT). Jeanette och Mats jobbar också mycket som duo.

Jeanette medverkar med sången ”Midsommar natten är vår” på albumet ”En underbar tid med Svenska Lyxorkestern och vänner” som kom ut i juni 2009. Jeanette Köhn och Allmänna sången.

Uruppförde i oktober 2009 ett stycke för sopransolist, kör och orkester av Sven-David Sandström i samband med Hässelby Villastads kyrkas 70-års jubileum.

Medverkade vid Högtidskonserten i Storkyrkan då Caroline Krook la ned biskopsstaven. Jeanette sjöng i det musikdramatiska verket Sankt Göran och draken med musik av Sven -David Sandström.

Lite kuriosa:

1997 medverkade Jeanette i Svt’s deckarserie Snoken. Hon hade där huvudrollen i ett av avsnitten.

I SVD 21/11- 2008 var det en stor intervju med H.M. Kung Carl XVI Gustaf. Han blev frågad om sina största musikupplevelser.
Svaret var:
”Duetten med Jeanette Köhn och Anne Sofie von Otter ur Lakmé av L. Délibes i Rikssalen på 60-årsdagen.”