Köhn Bergström Persson

trio_header_big_bra

 
English
Jeanette och Mats Bergström har även ett samarbete med Olle Persson, baryton. De har gjort flertalet konserter runt om i Sverige. 2010 gav de en konsert i Washington D.C. Sommaren 2011 gjorde de ett bejublat framträdande på Örbyhus slott. Uppsala nya tidning: 28 jul 2011.

Magi med trio i världsklass.

Med värme, intimitet och stor musikalitet bjöd trion på en upplevelse utöver det vanliga och minsann lyckades inte superkajan ta sig ända till Örbyhus.

Sommarkvällskonserter har sin egen magi. Publiken är förväntansfull, miljön vid Orangeriet på Örbyhus slott vidunderligt vacker. Kvällen är varm. In kommer Mats Bergström, världsgitarrist, och bränner av två satser ur Giulianis Opus 61 för gitarr. Hur kan ett instrument låta så mycket? Jeanette Köhn med sin klockrena sopran stämmer in i Mimis aria ur Boheme och följs av Olle Perssons Don Giovanni, Vieni alla finestra, som med sin sammetslena baryton förför en hel publik. Ett skolexempel på hur man fångar ett audiotorium. Orangeriet var fyllt till bristningsgränsen.

Trion har under många år samarbetat, särskilt Mats Bergström och Olle Persson har gjort uppmärksammade saker tillsammans, men de tre har inte gjort konserter på liknande sätt tidigare. De bjöd på ett mycket varierat program med allt från opera till Taube. Efter det inledande operasjoket gick den första avdelningen i visans tecken. Jeanette Köhn sjöng ur Teaterbåten som övergick i Monicas vals, (Zetterlunds gamla paradnummer). Olle Persson sjöng Olle Adolphson där hans sceniska begåvning lockade till många skratt, särskilt i den burleska Flickan och pastorn. Avdelningen avslutades som sig bör med Taube. Jeanette Köhn försatte oss i en drömsk stämning med Så skimrande var aldrig havet. Olle Persson visade med sin tolkning av Sommarnatt, Kom i min famn, att man med små medel kan uppnå en magi utöver det vanliga. Enligt min mening konsertens absoluta höjdpunkt. Efter den långa pausen bjöds på publiken på musik av Schubert. Först några sånger ur Spader Madame, där Jeanette Köhn även visade upp en komisk ådra och hennes tolkning av Donna Juanita rev ner applåder. Sex sånger ur Schuberts sångcykel Der Schöne Müllerin följde därpå och som alltid firade Olle Persson triumfer med sin mjuka baryton. Avslutningen var även den av högsta klass; en kärleksduett ur Trollflöjten där Jeanette Köhn fick visa upp sin höga och egaliserade sopran.

Jag hade gärna hört fler rena operastycken med henne; i den genren har hon inte många överkvinnor. Konserten var rubricerad som en sångafton och det var det ju. Men, den som kanske spelade den viktigaste rollen denne kväll var Mats Bergström. Förutom att vara en rysligt skicklig gitarrist, hade han även transkriberat och arrangerat alla de stycken som framfördes. Han belönades även med en egen stående ovation.

Sommarkvällen blev så magisk man kan begära. Med värme, intimitet och stor musikalitet bjöd trion på en upplevelse utöver det vanliga och minsann lyckades inte superkajan ta sig ända till Örbyhus.